A fehérjék szerepe kiskedvenceink étrendjében

A fehérjék alapvető molekulák az élethez, mind az emberek, mind kiskedvenceink számára. A szervezetet fehérjék alkotják, amelyek folyamatosan megújulnak. Éppen ezért elengedhetetlen, hogy az étrend minden nap elegendő mennyiséget biztosítson megújulásukhoz, valamint a szervezet megfelelő működéséhez.

Mik azok a fehérjék?

A fehérjék nagy molekulák, amelyek aminosavak láncolatából állnak. A természetben több száz aminosav létezik, de csak körülbelül 20 található meg leggyakrabban a fehérjék összetételében. 

Az aminosavak többsége a táplálékban található alkotóelemekből (szén és nitrogén) szintetizálható a szervezetben. Néhány azonban (10 db a kutyáknál – arginin, hisztidin, izoleucin, leucin, lizin, metionin, fenilalanin, treonin, triptofán és valin, és 11 db a macskáknál – az előbbiek + a taurin) nélkülözhetetlen vagy esszenciális aminosavként van meghatározva. Ezeket az aminosavakat a szervezet nem tudja elegendő mennyiségben szintetizálni, ezért táplálékokkal kell bevinni. Más aminosavak feltételesen esszenciálisak, és csak bizonyos fiziológiai állapotokban kell őket táplálékkal biztosítani, amikor a szervezet által szintetizált mennyiség nem elegendő.

A fehérjék számos létfontosságú funkciót látnak el, és a szervek és szöveteik (bőr, szőrzet, körmök, izmok, porcok, inak, szalagok és vérfehérjék) fő alkotóelemei. Az enzimek, egyes hormonok (például az inzulin) és az antitestek is közéjük tartoznak.

A fehérjék emészthetősége

A biológiai hasznosulás/emészthetőség a fehérjék egyik legfontosabb szempontja. Ez arra utal, hogy egy fehérje nemcsak megemészthető, hanem felszívódik és hasznosul is a szervezetben. Fontos figyelembe venni, hogy a tápok csomagolásán megjelölt fehérjék százalékos aránya nem tükrözi a minőséget. Ha egy fehérje nem magasan emészthető, a százalékos arány nem sokat jelent. A biológiai hasznosulást főként emészthetőségi tesztekkel vizsgálják.

Azoknál a kutyáknál és macskáknál akik gyenge minőségű aminosavakat vagy kevés fehérjét tartalmazó táplálékot fogyasztanak megnövekedik a napi energiaszükséglet és egészségügyi problémák veszélyeztethetik: fogyás, izomtömeg-vesztés, gyengeség, rossz emésztés és ödéma.

Az állati eredetű fehérjék általában (csirkehús, bárányhús, marhahús) jobb minőségűek, mint a növényi eredetűek. PureLife tápjainkban található fehérjék 85%-a magasan emészthető állati eredetű fehérjék, így kiváló minőségűnek számítanak a biológiai hasznosulás szempontjából is.

A hidrolizált fehérjék

PureLife tápjainkban az állati fehérjék hidrolizált formában találhatók meg, így táplálékérzékeny kisállatok is bátran fogyaszthatják.

A hidrolízis folyamata nem újkeletű dolog, valójában már évek óta biztonsággal használják a csecsemőtápszerekben, hogy segítsék a babákat a tej megemésztésében. Nem csoda tehát, hogy a kutyaeledel-gyártás világába is beszőtte magát ez az eljárás. 

A folyamat során a fehérjéket apró darabokra, alacsony molekuláris súlyúra bontják a víz segítségével – ez a hidrolízis, mely lényegében „láthatatlanná” teszi a fehérjéket a kutya immunrendszere számára. Így nem ismeri fel azokat allergénként, nem vált ki allergiás reakciót és további előnye még, hogy sokkal könnyebben emészti meg az állat.