fbpx

Miért etess Szuper Prémium kutyatápot?

Minden gazdi a lehető legjobbat szeretné megadni kis kedvencének, viszont rengeteg a választék és a márka. Hogyan tudod eldönteni mi a legjobb választás?

A fehérje mindenek felett

A szemkápráztató csomagoláson túl ez az első, amit érdemes megnézni egy táp esetében. Természetesen mindegyik prémium tápban megtalálható valamilyen állati eredetű fehérjeforrás, ám rendkívül lényeges csekkolni pontosan mit is értenek ezalatt.

A csúcsminőséget képviselő szuper prémium tápoknál ez a legtöbb esetben emberi fogyasztásra is alkalmas színhúst jelenti. Alacsonyabb minőségnél már kreatívabb megoldásokkal találkozhatunk, mindenféle melléktermékek  kerülnek bele a tápokba.

Szintén nem mindegy mekkora arányban találunk a tápban húst. A Flatazor PureLife tápoknál például nehéz tévedni, hiszen egyértelműen fel van tüntetve, hogy a fehérjék 85%-a állati eredetű, míg egy gyengébb minőségnél inkább növényi az a fehérje, mint hús.

Erről a legegyszerűbben úgy tudunk meggyőződni, hogy megnézzük a csomagolás hátulján mi az első vagy második feltüntetett összetevő. Mivel a sorrend mennyiség szerint csökkenő, egyből szemet üt mi is teszi ki a táp legnagyobb hányadát.

Ennél a pontnál felmerülhet a kérdés, amit mi is jópárszor megkaptunk már különböző platformokon: Akkor miért ne etessek színhússal, ami olcsóbb és még a minősége is biztosan jó? A válasz egyszerű: Az ember sem húst hússal eszik. Akaratlanul is becsúszik néha egy kis zöldség vagy péksüti, amiben az egészséges életmódhoz nélkülözhetetlen tápanyagok vannak. Kis kedvenceinknek is szükségük van zsírokra, szénhidrátokra és rostokra.

Vitaminok

Folytatva a gondolatmenetet, ha kipipáltuk a fehérjék kérdéskörét és meg vagyunk elégedve azzal, amit a táp kínál, nézzük meg mi van még a zsákban. (Nehogy aztán zsákbamacska legyen…)

Kezdjük a vitaminokkal. Kiskorunkban mind megkaptuk, hogy fiam/lányom nem eszel elég gyümölcsöt, szedj egy kis vitamintablettát. Nos, elég furán venné ki magát, ha kutyánk két mandarin után könyörögne, így érdemes odafigyelni erre a részletre is.

A Flatazor Prestige kutyatápok és Crocktail macskaeledelek esetében a vitaminokat hidegkeveréses eljárással juttatják bele a tápszemekbe. Ennek köszönhetően azok megőrzik eredeti hatékonyságukat, így a lehető legjobb hatást fejtik ki kis kedvenceink gyomrában.

Minőség a mennyiség helyett – mondják sokan. De miért ne lehetne mindkettőt? Szuper Prémium tápok esetében biztosak lehetünk abban, hogy az tartalmazza az összes szükséges vitamin napi beviteli mennyiségét. Ellenben a kommerz tápokkal, ahol örülhetünk ha csurran-cseppen egy két felettébb fontos elem.

Továbbá nem szabad figyelmen kívül hagyni a prebiotikumokat, amelyek az emésztéshez szükségesek, lévén hogy optimális bélflóráért felelnek. Emellett az aminosavak és egyéb összetevők kérdéskörét sem, amelyek az immunrendszer erősítését szolgálják.

Megéri az árát?

Bármennyire is csili-vili a csomagolás vagy szimpatikus az összetétel, azért még mindig az árcédula az első, aminél nyelünk egyet. Viszont egészen biztosan annyival drágább életmódra térítjük át kutyánkat, ha szuper prémiumot választunk?

Nézzük meg mennyi a javasolt etetési mennyiség. Ezt vagy a csomagoláson vagy a márka oldalán tudjuk feltérképezni, mint ahogy a Flatazor tápok esetében is. Sokszor már itt kibukik, hogy mennyivel kevesebbet kell Bundásnak adni, mint egy standard tápból.

Aztán jön a köret, hiszen egy alacsonyabb minőségű táp mellé elengedhetetlen kellék lesz idő elteltével egy kis vitaminkiegészítő, konzerv, hús vagy legrosszabb esetben gyógyszer.

Egy kis gyors fejszámolás után egyből másképp fest a helyzet. Az eddig 2-3-szor drágábbnak tűnő táp már könnyebben emészthetővé válik. És még nem említettük meg az állatorvosi kezelési költségek visszaszorítását sem, hiszen ahogy tartja a mondás: Mindennap egy tál Flatazor, távol tartja az orvost.

Ezen a ponton jegyezném meg, hogy bár első olvasásra kis kedvencünk megfelelő eledelének kiválasztása felér a mosógéppiac feltérképezésével, nem szabad elfelejtenünk, hogy itt is egyszer kell megtalálnunk a jót.

Mindannyian a legjobbat szeretnénk megadni kutyánknak vagy macskánknak, így szánjuk rá az időt és keressük meg a hozzá legjobban illőt.